Coronavirus

Beste zwangere/kraamvrouw,

Op dit moment heerst er in Nederland een Coronavirus- (COVID 19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus. Deze afspraken gelden tot in ieder geval 6 april 2020. Hierbij informeren wij je hierover. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de Facebook-pagina van onze praktijk in de gaten, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM. Ook op deverloskundige.nl vind je informatie.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

– Was regelmatig je handen
– Hoest of nies in je elleboog
– Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
– Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
– Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
– Houd sociale afstand

Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemie

Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij de volgende maatregelen genomen:

Controleschema

Aangepaste controles/echo’s n.a.v. landelijk aangepaste richtlijnen vanuit beroepsorganisaties KNOV/NVOG, regering en RIVM, in overleg met de samenwerkingspartners in de regio per december 2020.

Te hanteren terugkomschema

Intake bij zwangeren die eerder in de praktijk zijn geweest: telefonisch

Voorafgaand de intake ontvang je een formulier om in te vullen en terug te mailen voor het consult.

Intake bij eerste kindje:  intake per formulier + korte controle op de praktijk. Intake invullen is verplicht voorafgaand de controle om de controles zo kort mogelijk te behouden.

8 weken: echo vitaliteit

12 weken: termijnecho + VP, of alle papieren mee voor de NIPT/VP + informatiefolders.

16 weken: controle met luisteren naar de baby  (indien gewenst geslachtsbepaling mogelijk als het direct aan de controle vastzit, en dit is altijd op eigen kosten) Dit zou op korte termijn kunnen veraderen.

20 weken: SEO (echocentrum of praktijk) en een telefonisch consult met ons.

24 weken: controle  (indien het goed gaat valt te overwegen deze telefonisch in te zetten)

27 weken: controle + eventuele bloedafname bloedgroep (RehD/c) + HB

30 weken: controle + echo Indien indicatie groeiecho

32-34 weken: videobelconsult bevalling

33 of 34 weken: consult + groei op indicatie bij 34 weken, indien at random groei 33 weken

35 weken: consult indien bij 33 weken geweest, 36 bij 34 weken (indien groei bij 34 weken 36 weken)

37 weken: consult (bij hoog risico zwangeren)

38 weken: consult

39 weken: consult

40 weken: consult + eventueel VT strippen

41 weken: consult + eventueel VT strippen

Voorafgaand de controles zal een telefonisch consult plaatsvinden voor alle vragen, controle is bedoeld voor bevoelen van de buik en bloeddruk. Ip geen uitgebreide vragen tijdens het consult om de wachtkamer niet te laten vollopen en schoonmaak te kunnen handhaven

1. Bij alle controles,is  de voorkeur momenteel weer zoveel mogelijk zonder partner te komen. Komt je partner mee, dan vragen wij deze zich te houden aan de 1.5 meter regel. Wij zullen een plek aanwijzen waar de partner mag zitten. De 8/12 weken echo en voorafgaand belangrijke consulten mag de partner altijd meekomen. GEEN ANDERE PERSONEN BEHALVE DE PARTNER.

2. Kinderen mogen niet mee op de controles.

3. U mag altijd zelf besluiten bij geen klachten van een controle af te zien en deze telefonisch te doen, bovenstaand schema is minimale en extra geboden zorg, maar geen verplichte zorg.

4. Huisbezoeken om over de bevalling te praten zullen enkel telefonisch (of via beeldbellen)  plaatsvinden, momenteel ook bij een gewenste thuisbevalling.

5. Kraamvisites worden gedaan op de dag na de bevalling/thuiskomst en dan om de 2 dagen, bijv, 2e, 5e, 8e dag. Mits verder afschalen mogelijk is. Wij doen alle kraamvisites en huisbezoeken met een mondkapje.

6. Bevallen zowel thuis als in het ziekenhuis is mogelijk, wel is dit alleen met jouw eigen partner en één extra persoon thuis, poliklinisch moeten wij ons aan de op dat moment geldende regels houden van het ziekenhuis. Wij benadrukken dat bezoek na de bevalling zolang de verloskundige/kraamverzorgende er nog is niet wenselijk is thuis. Als er veranderingen zijn dan zullen wij dit delen.

7. Badbevallingen  zijn  mogelijk, zowel poliklinisch als in de thuissituatie.

8. Mocht je na de bevalling langer in het ziekenhuis moeten blijven gelden de regels van dit ziekenhuis.

9. Voorlichtingen zullen aangepast plaatsvinden. Voorlichtingen over het eerste deel van de zwangerschap en de bevalling zullen wij online oppakken. Onze voorlichting over voeding samen met de dieetiste van westland gezond wordt ook via zoom gedaan, en er is mogelijkheid tot het inschrijven voor de voorlichting borstvoeding via ZOOM.

10. Wij schudden geen handen en daar waar mogelijk nemen wij extra beschermingsmaatregelen, helaas is er een ernstig tekort en zullen wij deze aanpassen.

11. We benadrukken nogmaals, ben je ziek, heb je klachten of verdenking/twijfel of je klachten heb, kom niet naar de praktijk.

  • Samenwerking

Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus

Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Nog vragen? Stel ze gerust!

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien. Voor actuele informatie kun je ook op de Facebook-pagina van onze praktijk kijken!

lees direct meer over